czwartek, 29 października 2015

Przepis na tartę z kurczakiem


• 2/3 szklanki mąki pszennej, typ 500
• 4 łyżki mąki kukurydzianej
• 6 jaj
• 1/3 brokuła (200g)
• Średnia papryka (200g)
• Duża cebula 100g
• 200g piersi z kurczaka,
• 3 łyżki śmietany np. Robico 18%
• 200g sera żółtego
• Przyprawy: curry, kurkuma, sól, pieprz
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy kostkę schłodzonego masła i całość szybko siekamy. Następnie dodajemy 1 jajo, doprawiamy solą i zagniatamy masę. Ewentualnie dolewamy odrobinę wody. Przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty (średnica 26cm) i schładzamy 30 minut w lodówce. Po tym czasie przykrywamy tartę pergaminem, wysypujemy ciecierzycą lub grochem dla obciążenia i zapiekamy 20 minut w 200 *C. Następnie zdejmujemy pergamin i pieczemy kolejne 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Na pozostałym oleju podsmażamy kawałki kurczaka. Do mięsa dodajemy czosnek i przyprawiamy pieprzem. Studzimy wszystko.
Pozostałe jaja mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy sola, pieprzem i curry a do całości dodajemy przygotowane wrześniej mięso i warzywa. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód do tarty. Zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 35 minut, do momentu, kiedy tarta będzie zarumieniona.

Przepis na tartę z kurczakiem to ciekawa propozycja na ciepłą kolację. Obecność śmietany i sera żółtego sprawia, że jest to danie dosyć tłuste, ale mimo to od czasu do czasu może stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz