środa, 3 lutego 2016

Zupa z dyni krem


• mała dynia – ok. 1 kg.
• cebula – 100g
• marchew – 60g
• czosnek – 2 ząbki
• 3 szklanki bulionu drobiowego bądź warzywnego
• sól i pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki śmietany – 18%

Przygotowanie:
1. Dynię obrać i pokroić na kawałki.
2. Marchew obrać, pokroić w plastry a cebulę w piórka. Czosnek rozgnieść i posiekać drobno.
3. W garnku rozgrzać oliwę i poddusić warzywa. Dodać dynię i przysmażyć kilka minut.
4. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości ok pół godziny.
5. Całość zmiksuj na krem z dyni przepis, przełóż na talerze i udekoruj kleksem śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz