czwartek, 28 lipca 2016

Prosto i smacznie – zupa z soczewicy


Do przygotowania zupy potrzebujemy:
400g soczewicy czerwonej – masa przed ugotowaniem
Puszkę pomidorów
Ok. 400g ziemniaków
Włoszczyznę: 2 marchewki, Korzeń pietruszki, Kawałek selera
2 duże cebule
Sól, pieprz, słodką paprykę, 2 ząbki czosnku

Przepis na zupę z soczewicy - przygotowanie 

v  Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
v  Cebulę posiekaj drobno.
v  Włoszczyznę zetrzyj na tarce.
v  W garnku podsmaż cebulę, dodaj warzywa i czosnek. Wymieszaj i podsmażaj.
v  Do garnka dodaj ziemniaki i soczewicę. Zalej 2 litrami gorącej wody i gotuj do miękkości.
v  Na koniec dodaj pomidory i gotuj kolejne 5 minut.

v  Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz